Европейският парламент гласува резолюция за преразглеждане на бюджета на ЕС за 2021-2027 г., която по-специално предвижда създаването на специален украински фонд от 50 милиарда евро, пише "Украинская правда“.

Измененията на междинния преглед на многогодишната финансова програма за 2021-2027 г. бяха одобрени с 393 гласа "за“ срещу 136. Други 92 членове на ЕП се въздържаха.

Както се посочва в документа, прегледът на бюджета трябва да се съсредоточи върху множеството последици от войната в Украйна, върху укрепването на откритата стратегическа автономия и суверенитет на ЕС и върху предоставянето на ЕС на адекватна гъвкавост за реагиране на кризи.

По-рано Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия да отдели повече пари за отбрана в бюджета на ЕС за следващата година.

Преди това Европейският парламент гласува за нов механизъм, насочен към стимулиране на отбранителната индустрия и подпомагане на страните да модернизират оръжията.

Новият краткосрочен инструмент, съкратено EDIRPA, вече договорен със Съвета на ЕС в края на юни, ще помогне на страните да посрещнат най-спешните си отбранителни нужди на фона на интензивна помощ за Украйна и също така трябва да подобри ефективността и конкурентоспособността на европейските производители.

Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз се споразумяха за бюджет от 300 милиона евро за финансиране на този инструмент. ЕС ще участва с до 20% за всяка поръчка от очакваната стойност на договора за съвместна поръчка - за всеки консорциум от страни членки и асоциирани страни.