Европейската агенция по отбрана (EDA) очерта 22 приоритета за развитие на отбраната на Общността въз основа на опита, натрупан от войната в Украйна, съобщава "Европейская правда“.

Приоритетите отразяват военните реалности, наблюдавани в Украйна, допринасят за отбранителните цели на ЕС и са предназначени да "доведат до изпълнението на конкретни проекти“ на фона на постоянно недофинансиране и недостатъчно европейско сътрудничество в областта на отбраната.

22 приоритета на отбранителната политика на ЕС съдържат 14 точки в пет военни области и осем други, свързани със стратегическите способности.

Сред тях са призивът за мобилни и технологично оперативно съвместими сухопътни сили, необходимостта от интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана, модернизация и развитие на танкове, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, и способности за борба с дронове.

EDA изрично подчертава, че войната в Украйна подчертава спешната необходимост от подобряване на военната мобилност в ЕС и извън него, както и да се прекрати липсата на способности на военното разузнаване, включително използването на дронове.

Приоритетите включват също подобряване на оперативната съвместимост и подобряване на съвместния гражданско-военен отговор в контекста на предотвратяване на атаки срещу подводна инфраструктура.

ЕС няма време да изпълни плана си за доставка на един милион артилерийски снаряда на Украйна преди март 2024 г. поради състоянието на военното производство и бюрократичните пречки.