ЕС съобщи на 3 октомври, че сезира Съда на Европейския съюз във връзка с приетите от Будапеща закони за ограничаване на чуждестранното влияние в страната, които според критиците целят да накарат противниците на правителството да замълчат, предава France 24.

Европейската комисия заяви, че законодателството, прието миналата година от националистическото правителство на министър-председателя Виктор Орбан, нарушава основни права и други разпоредби.

"Европейската комисия реши да сезира Съда на ЕС срещу Унгария, тъй като счита, че нейният национален закон за "защита на суверенитета" е в нарушение на правото на ЕС", заявява висшият изпълнителен орган на ЕС.

Законите на Унгария криминализират чуждестранното финансиране на предизборни кампании и създават нова Служба за защита на суверенитета, която има широки правомощия за разследване.

Комисията заявява, че широката свобода на действие, предоставена на новата служба, засяга непропорционално организациите на гражданското общество, медиите и журналистите.

Сезирането на съда идва, след като комисията два пъти изпрати писмо до Будапеща, първо за да изрази своите опасения, а след това да поиска те да бъдат разгледани, но получи отказ.

Съдът може да разпореди на дадена държава да спазва законите на ЕС и да налага санкции.

Този ход вероятно ще повиши още повече напрежението между Европейския съюз и Орбан, който често е в конфликт с Брюксел.

Будапеща редовно твърди, че ЕС и други държави, по-специално САЩ, подкрепят с финансиране местни опозиционни групи, за да повлияят на избирателите в Унгария.