В момента присъединяването на Грузия към Европейския съюз е спряно. Това заяви посланикът на Европейския съюз в Тбилиси Павел Герчински, цитиран от "Ехо Кавказа“.

"Това беше много ясно заявено от лидерите на Европейския съюз след срещата на върха на Европейския съвет. Не мога да си представя, че Грузия ще продължи напред тази година, защото лидерите на Европейския съюз решиха да замразят процеса на присъединяване. Сега те търпеливо чакат повече яснота от грузинското правителство“, отбеляза той.

Според него ЕС също така е решил да замрази 30 милиона евро, предназначени за подкрепа на Грузия в областта на отбраната.

"И това е само първата стъпка, ще има и други, нашата пряка помощ за правителството на Грузия ще бъде намалена и ние ще се опитаме да прехвърлим тази пряка помощ към гражданското общество и медиите“, посочи още Герчински.

В същото време посланикът добави, че все още не е ясно дали процесът на разширяване на ЕС ще засегне Грузия.

"Разширяването е едно от най-важните предизвикателства пред Европейския съюз и искрено се надявам, че през следващите 5 години на новоизбраното ръководство ще има голяма вълна от по-нататъшно разширяване на Европейския съюз. В случая с Грузия, все още не е ясно дали ще бъде част от следващата голяма вълна на разширяване на ЕС“, отбеляза посланикът.