Европейският съюз преустановява финансовата си подкрепа и сътрудничеството си в областта на сигурността с Нигер след военния преврат в тази западноафриканска държава, е потвърдил Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигуност Жозеп Борел, предаде Reuters.

Лидерите на военен преврат в Нигер обявиха генерал Абдурахман Чиани за държавен глава и потвърдиха, че бившият президент Мохамед Базум е свален, в седмия военнен преврат в региона на Западна и Централна Африка за по-малко от три години.

ЕС, САЩ и други страни призоваха за безусловното освобождаване на Базъм от ареста и установяване на демократичен ред в страната.

"В допълнение към незабавното прекратяване на бюджетната подкрепа, сътрудничеството в областта на сигурността се прекратява за неопределено време и без забавяне“, е заявил Борел.

Нигер е смятан за най-стабилния съюзник на Запада в нестабилния регион на юг от Сахара в Западна Африка, страната, която получава най-много западна помощ и е ключов партньор на Европейския съюз в процеса на ограничаване на незаконната миграция от Африка на юг от Сахара.

За периода от 2021 г. до 2024 г. ЕС отпусна 503 милиона евро ( 1милиард лева) за подобряване на управлението, образованието и устойчивия растеж в Нигер.

ЕС изпрати малък брой войници в Нигер, за да изпълнят мисия за военно обучение в африканската държава.