Европейският съюз обяви, че ще приспадне 200 милиона евро от бюджетните плащания за Унгария, съобщава британският вестник The Financial Times.

Решението на висшата съдебна инстанция на ЕС бе оповестено ден, след като Будапеща пропусна крайния срок за плащане на глоба от 200 милиона евро за нарушаване на законодателството на Общността в областта убежището. Европейската комисия, в съответствие с настоящите правила, преминава към "процедура на компенсиране“ и ще приспадне тази сума от бъдещи плащания към Будапеща от бюджета на Блока.

"Теоретично може да се разглеждат всякакви плащания, нищо не е изключено“, поясни  представител на Комисията.

В същото време унгарският външен министър Петер Сиярто, коментирайки решението на Европейския съд, заяви, че се "преследват политици и правителства, които се противопоставят на миграцията“.

Изданието отбелязва, че ЕС многократно е замразявал еврофондове за Унгария поради опасения за върховенството на закона.

През декември 2020 година Съдът на ЕС уважи оплакванията на Комисията, че процедурата за убежище в Унгария нарушава правото на Блока, като позволява незаконното задържане на кандидати в "транзитни зони“ и блокира правото им да обжалват. Съдът наложи глобата си през юни 2024 година и обвини Унгария в "безпрецедентно и изключително сериозно нарушение на законодателството на ЕС“ поради неспазване на решението. Будапеща бе обвинена в пренебрегване и умишлено избягване на прилагането на общите политики на ЕС.

Съдът на ЕС наложи дневна глоба от един милион евро, докато Будапеща не промени законодателството си. Сега глобата възлиза на почти 100 милиона евро. В понеделник, 16 септември, ЕК изпрати първото искане за плащане на глоби в рамките на 93 дни, но Унгария отказа да плати средствата и все още не е посочила, че ще направи необходимите законодателни промени.

Съдът отбеляза, че "поведението на Унгария представлява сериозна заплаха за единството на правото на ЕС“ и "сериозно подкопава принципа на солидарност и справедливото споделяне на отговорностите между държавите-членки“.