Лидерите на ЕС започват политика спрямо Китай на "намаляване на риска“, смекчаване на неговия неофициален подход за "отделяне“, който отразява опасенията относно икономическите щети от прекъсването на връзките с втората по големина икономика в света или влизането в търговска война с нея, пише The Guardian.

Решението е договорено бързо на среща на върха на лидерите в Брюксел, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е влязла в срещата с консенсус сред 27-те държави-членки.

Блокът е заел позиция, според която веригите за доставка на химикали за батерии и полупроводници за електрически превозни средства са особено уязвими от прекъсване на връзките с Пекин.

"ЕС ще продължи да намалява критичните зависимости и уязвимости, включително веригата за доставки, и ще намали рисковете и ще диверсифицира, когато е необходимо и подходящо“, е заявила Комисията в официална политическа позиция, приета от блока. "ЕС не възнамерява да се раздели или да се обърне навътре.

Текстът на ЕС от шест параграфа за Китай има за цел да защити собствените му икономически интереси, но в същото време да му даде широк обхват по дипломатически въпроси.

Той призовала Китай "да притисне Русия да спре своята агресивна война и незабавно, напълно и безусловно да изтегли войските си от Украйна“.

За Тайван, позицията изразява загриженост относно "нарастващото напрежение в Тайванския проток“ и противопоставяне на "всякакви едностранни опити за промяна на статуквото със сила или принуда“.

Фон дер Лайен е заявила пред репортери след срещата на върха, че "дипломатическото намаляване на риска“ е централно за подхода на блока. Това позволява на ЕС да бъде твърд към Китай по въпроси като Русия, но в същото време остави отворени канали за търговия и за диалог по проблеми като глобалното затопляне.

"Дипломатическото намаляване на риска също е важно, защото искаме да поддържаме отворени комуникационни линии с Китай по въпроси, по които сме съгласни“, е заявила тя.

Но блокът също трябваше да намали зависимостта си от Китай за някои критични суровини, включително химикали за батерии за електрически автомобили; поставят бариери около "изтичането на технологии“ и променят търговския баланс.

Фон дер Лайен е заявила пред репортери, че търговският дефицит на ЕС с Китай се е утроил през последните 10 години до почти 400 милиарда евро (793.50 милиарда лева).

Блокът ще преследва нови бариери, включително предпазни мерки срещу това, което един дипломат е нарекъл "изтичане на технологии“ и намаляване на зависимостта от материали за продукти, включително електрически превозни средства.

Позицията е значително по-мека от тази на САЩ, които сами се опитват да възстановят отношенията си с Пекин.

Противоречиви доклади от последните дни относно това дали предполагаем китайски шпионски балон е събирал данни над САЩ, преди да бъде свален в американското въздушно пространство през февруари, подчертават тези усилия.

Пентагонът заяви, че балонът, който според американските власти е предназначен за шпионаж, не е събирал данни от въздушното пространство на САЩ по време на пътуването си от Хайнан до Южна Каролина.

Но Wall Street Journal, цитирайки източници, запознати с разследването на балона, съобщи, че обектът наистина е събирал данни, но не е бил изпратен обратно в Китай.

Пекин отрича това да е шпионско устройство и заявяв, че това е граждански балон за наблюдение на времето, който е излетял извън курса.

Съобщава се, че по време на неотдавнашното пътуване на Антъни Блинкен до Пекин китайски служители са поискали от държавния секретар на САЩ подробностите от разследването, проведено от американските разузнавателни агенции в областта на отбраната, да не бъдат публично достояние.

Няма официално потвърждение за съдържанието на разследването, но някои открития изглежда са изтекли, включително че балонът съдържа американска технология, пише британската медия.

Отделно Фон дер Лайен е омаловажила опитите на Полша да възобнови спора относно проектозакона на ЕС за миграцията, договорен по-рано този месец, което тя приветства като "преломен момент“.