Европейската комисия ще търси начини да даде на Полша достъп до замразените средства от  европейски фондове, след като във Варшава дойде на власт дойде ново правителство с положителни очаквания за върховенството на закона - въпрос, който досега провокираше напрежение между Брюксел и Варшава. Това подчерта еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан, предава Reuters.

По думите на Хан в ЕС има "много очаквания“ от правителството на Туск и планират да го подкрепят в достъпа на Полша до средства, които в момента са замразени.

Става въпрос за 35,4 милиарда евро грантове и заеми от т. нар. фонд за възстановяване - Брюксел забави достъпа до него заради спор с предишното правителство, водено от партията "Право и справедливост", за независимостта на съдебната система.

Има и 76,5 милиарда евро от Кохезионния фонд, който помага на по-малко богатите страни от ЕС да настигнат по-богатите.

"Ние не говорим за незабавно прехвърляне на милиарди, а по-скоро за деблокиране на средства. Трябва да разгледаме как да продължим. Уверен съм, че ще намерим начини да помогнем на Полша“, отбеляза Йоханес Хан.

За да се преодолеят проблемите, които влошиха отношенията с Брюксел при предишното правителство, ще е необходимо приемането на нови закони, които да отменят спорните от гледна точка на Брюксел разпоредби на законодателството. В същото време не е известно каква позиция ще заеме президентът Анджей Дуда, който трябва да подпише приетите закони.

Туск, който посети Брюксел почти веднага след като правителството положи клетва, заяви, че въпросът със замразените средства ще бъде обсъден в петък и тогава ще може да се говори за някои първи резултати.