Следващата седмица Европейската комисия трябва да одобри законово предложение за използване на приходите от руски активи, замразени след санкциите, наложени заради войната в Украйна, предава Reuters, като се позовава на представители на Брюксел и дипломатически източници.

Очаква се законопроектът да бъде приет на 12 декември, два дни преди последната за годината среща на върха на 27-те лидери на ЕС.

Въпреки това, отбелязва агенцията, позовавайки се на източници, Киев не трябва да очаква веднага добри новини за получаване на средства от замразените руски активи поради резервите на три ключови столици - Брюксел, Берлин и Париж.

ЕС казва, че е замразил около 21,5 милиарда евро руски активи и че още 300 милиарда евро средства на Руската централна банка са замразени в страните от ЕС и Г-7. Около 125 милиарда евро от тази сума се държат от белгийската компания Euroclear.

Белгия изчислява, че ще събере 2,3 милиарда евро данъци върху тази сума през 2023-2024 година. Страната вече обяви, че ще използва средствата, за да помогне на Украйна.

Предложението на Европейската комисия следващата седмица ще има за цел да въведе стандартни правила за боравене с такива активи в целия ЕС. Приемането му изисква единодушната подкрепа на 27-те страни членки на ЕС.

Представители на ЕС казват, че предложението ще изясни правните задължения на участващите институции.

Важното е обаче, че той няма да съдържа пряко предложение за прехвърляне на нови приходи от тези активи към бюджета на ЕС, поясниха служители, цитирайки правни рискове, проблеми с управлението и критики от страна на Европейската централна банка.

Не се очаква лидерите на ЕС да дадат окончателно одобрение на предложението на срещата на върха, но може да поискат от своите правителства да работят повече по него. Тъй като страни като Германия и Франция изразяват предпазливост, не трябва да се очаква бързо споразумение.

"Група държави-членки все още имат правни притеснения“, обясни високопоставен дипломат от ЕС, добавяйки, че прехвърлянето на средства към централните хазни на ЕС "не е нещо, което може да се случи в близко бъдеще“.