Европейският съюз добави днес 22 висши беларуски военни в черния си списък със санкции заради подкрепата на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на официално съобщение.

"С оглед на сериозността на ситуацията и факта, че Беларус участва в непровокирана руска инвазия в Украйна, като разрешава военна агресия от своя територия, Съветът (на ЕС) счита за уместно да добави 22 души към списъка на физическите и юридическите лица, субекти и органи, които са обект на ограничителни мерки“, се посочва в текста. Той е публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз и включва имената, ранга и функциите на въпросните беларуски военни.

Тези "целенасочени санкции" се състоят от замразяване на евентуалните активи и забрана за пътуване и пребиваване в ЕС.

Съюзът прие нови санкции срещу Беларус в неделя, като забрани износа от "най-важните икономически сектори" за режима в Минск, наречен от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен "съучастник" на руската инвазия в Украйна.

Засегнати са секторите на въглеводородите, тютюна, цимента и стоманата, уточни тя.

Фон дер Лайен добави, че представители на беларуските власти, които "помогнаха на Русия“ в офанзивата й в Украйна, също са обект на санкции.

Беларус позволи на Русия да използва територията й за инвазията в Украйна, включително на сили, насочили се към Киев.

Беларус вече е под санкции на ЕС заради репресиите срещу опозицията, отвличането на европейски самолет през юни 2021 г. с цел задържането на дисидент и притока на близкоизточни мигранти по границите на ЕС от нейна територия, за който Минск е обвиняван, че е организирал умишлено миналата година.

Мерките, обявени в неделя, са шестият пакет с европейски санкции срещу бившата съветска република, съюзник на Русия. Те вече засягат общо 183 длъжностни лица, включително президента Александър Лукашенко, и 26 компании или юридически лица, със замразяване на активите и забрана за влизане в ЕС.

След отвличането на самолет на авиокомпания "Райънеър" ЕС вече наложи санкции на беларуски производства като калиевия карбонат, ограничи продажбата на Беларус на телекомуникационни технологии с възможно двойно предназначение и затвори въздушното си пространство за самолети на беларуски авиокомпании.

Редакция и превод: БТА