Постоянните представители на държавите-членки на Европейския съюз постигнаха частично споразумение за отпускането на 50 милиарда евро за Украйна през следващите четири години, съобщават DPA. Впоследствие информацията бе потвърдена от Съвета на ЕС.

Отбелязва се, че постоянните представители на страните от ЕС са одобрили "частичен мандат за преговори“ по предложението за създаване на нов единен специализиран инструмент в подкрепа на възстановяването на Украйна – т.нар. Механизъм за Украйна, разчетен за четири години.

Този мандат не разглежда въпроси, свързани с бюджета, по-специално общия размер на финансирането за Механизма за Украйна и какъв дял от него ще бъдат безвъзмездни средства и заеми. Това ще се реши в преговорите по междинната ревизия на бюджета на ЕС.

Предложението, което ще позволи на Съвета на ЕС да започне преговори с Европейския парламент по бюджета, бе подкрепено от мнозинството от присъстващите постоянни представители на ЕС, с изключение на Унгария. Тя обаче не го е блокирала, подчертава журналист на Радио "Свобода“.

Но за окончателното отпускане на 50 милиарда евро за Украйна е необходимо и положително решение от Европейския съвет - срещата на върха на лидерите на ЕС, включително с унгарския премиер Виктор Орбан , е насрочена за 1 февруари.

Унгария казва, че може да оттегли ветото си върху пакета от помощ от ЕС за Украйна от 50 милиарда евро, при условие че финансирането се преразглежда всяка година.

Според съобщения в медиите Европейският съюз подготвя "План Б" с 20 милиарда евро финансова помощ за Украйна, в случай че Орбан блокира основния план.