На 10 ноември ЕС планира да пусне нова автоматизирана система за влизане и излизане (EES) по външните граници на Шенгенското пространство. Нововъведението има за цел да замени ръчното подпечатване на паспортите на граждани на трети страни и да засили сигурността на границите на блока, пише Euronews.

EES е проектиран да събира и съхранява цифрово лични данни на пътници от страни извън ЕС, независимо дали им е необходима виза за влизане в Шенгенското пространство.

При преминаване на границата пътниците ще използват павилиони за самообслужване, за да сканират своите паспорти или други документи за пътуване. Системата ще записва името, биометричните данни, както и датата и мястото на влизане и излизане.

Сканирането на лицето и пръстовите отпечатъци ще се вземат на всеки три години и ще важат за многократни пътувания през този период. Новата система не се прилага за притежателите на разрешения за пребиваване в ЕС и притежателите на дългосрочни визи.

Обхват и цели на EES

Системата EES ще работи във всички страни от ЕС с изключение на Кипър и Ирландия, където ще остане традиционната процедура за подпечатване. Системата ще се прилага и в четири шенгенски страни извън ЕС: Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Основната цел на прилагането на ЕЕС е да се засили граничната сигурност и да се разкрият ефективно случаите на превишаване на разрешения период на престой в Шенгенското пространство, който е 90 дни в рамките на 180-дневен период.