Европейският съюз призова държавите, ратифицирали Римския статут, да изпълнят задълженията си. Става дума за ареста на президента на Руската федерация Владимир Путин, тъй като Международният наказателен съд е издал заповед за него.

Както пише Укринформ, съответното изявление беше направено по време на заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена. От ЕС казват, че са дълбоко загрижени за съдбата на украинските деца и други цивилни, които Русия е разселила незаконно.

"Европейският съюз отново призовава Русия и Беларус незабавно да осигурят безопасното им завръщане в Украйна“, се казва в изявлението.

Освен това ЕС изисква незабавното освобождаване на всички лица, незаконно лишени от свобода от Руската федерация, "включително трима произволно задържани служители на ОССЕ“.

"Припомняме шестте заповеди за арест, издадени от Международния наказателен съд, включително срещу президента Путин за военното престъпление на незаконно депортиране и трансфер на украински деца, всички държави, страни по Римския статут, са задължени да спазват заповедите за арест, издадени от МНС“, отбелязва ОССЕ.