ЕС финализира споразумение с Тунис за засилване на търговските отношения и спиране на напускането на мигранти от африканската държава към Европа, пише европейската редакция на Politico. Съгласно сделката, която Европейската комисия постигна с трудности, ЕС трябва да предостави пари на Тунис в замяна на по-силен граничен контрол.

Точните финансови подробности за споразумението не бяха дадени в изявлението на ЕС в неделя. Но председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви миналия месец, че ЕС е готов да предостави на Тунис повече от 1 милиард евро в области, като търговия, инвестиции и енергийно сътрудничество.

В изявлението се казва, че споразумението обхваща пет стълба: миграция, макроикономическа стабилност, търговия и инвестиции, преход към зелена енергия и контакти между хората.

Що се отнася до икономическото развитие, Фон дер Лайен разкри на пресконференция, че ЕС е "готов да подкрепи Тунис чрез мобилизиране на макрофинансова помощ веднага щом бъдат изпълнени необходимите условия“. Тя добави, че като "мостова стъпка сме готови да предоставим незабавна бюджетна подкрепа“.

Въпреки че не даде подробности в неделя, Фон дер Лайен заяви през юни, че Комисията обмисля до 900 милиона евро макрофинансова помощ плюс "до 150 милиона евро директна бюджетна подкрепа“.

Фон дер Лайен пътува до Тунис в неделя заедно с италианския премиер Джорджия Мелони и нидерландския премиер Марк Рюте, за да се срещне отново с тунизийския президент Каис Сайед. Подобна среща миналия месец не успя да доведе преговорите до приключване преди срещата на върха на лидерите на ЕС в края на юни, както се надяваха.

"Миграцията е важен елемент от споразумението, което подписахме днес“, отбеляза Рюте на пресконференцията в неделя. "От съществено значение е да се постигне по-голям контрол върху нелегалната миграция.