Европейската агенция по отбрана (EDA) подписа първите договори за съвместна покупка на снаряди за Украйна - 155-милиметрови боеприпаси за артилерията, се казва в прессъобщение на EDA.

Споразумението e подписано в Брюксел на 5 септември. Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел подчерта, че са подписани общо осем договора. Сега страните от ЕС и Норвегия ще могат да купуват боеприпаси чрез агенцията по отбраната, която ще работи и като такава за закупуване.

Членовете на ЕС ще закупят универсални снаряди за най-разпространените артилерийски гаубици: френската Caesar, полската Krab, германската Panzerhaubitze 2000 и словашката Zuzana.

Скоро ще бъдат сключени и други рамкови договори за други артилерийски системи

В края на зимата стана известно, че украинските войски са изправени пред проблем с недостига на артилерийски снаряди. Затова в началото на май Съветът на ЕС реши да предостави помощ на Украйна в размер на един милиард евро за съвместно закупуване на боеприпаси и ракети. Предвижда се на Украйна да бъдат прехвърлени един милион снаряда.

Освен директни доставки от складовете на страните членки на ЕС се организират и съвместни покупки на снаряди.

Също в началото на юни Европейският парламент подкрепи документ за увеличаване на европейското производство на боеприпаси и ракети. През юли влезе в сила европейският план за разширяване на производството на боеприпаси и ракети.