Европейският съюз разшири икономическите санкции срещу Русия, които са въведени в отговор на войната Украйна. Те ще бъдат в сила още шест месеца, съобщиха от пресслужбата на Европейския съвет.

Днес Съветът установи нова рамка  и за ограничителни мерки с оглед на военната подкрепа на Иран.

Този нов режим забранява износа от Европейския съюз за Иран на компоненти, използвани при конструирането и производството на безпилотни летателни апарати ( БпЛА ). Той също така предвижда ограничения за пътуване и мерки за замразяване на активи, които могат да бъдат наложени срещу лица, отговорни за, подкрепящи или участващи в програмата на Иран за БпЛА.

"Днес Съветът реши да удължи с шест месеца, до 31 януари 2024 г. , ограничителните мерки, насочени към определени сектори от икономиката на Руската федерация.

Тези санкции, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в отговор на непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Русия срещу Украйна.

Понастоящем те се състоят от широк спектър от секторни мерки, включително ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, промишлеността, транспорта и луксозните стоки. Те също така обхващат: забрана за внос или трансфер на морски суров петрол и определени петролни продукти от Русия към ЕС, де-SWIFT на няколко руски банки и спиране на дейностите по излъчване и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл медии за дезинформация. Освен това бяха въведени конкретни мерки за укрепване на способността на ЕС да противодейства на заобикалянето на санкциите.

Заден план

В допълнение към икономическите санкции срещу Руската федерация, ЕС е въвел различни видове мерки в отговор на дестабилизиращите действия на Русия срещу Украйна. Те включват: ограничения върху икономическите отношения с незаконно анексирания Крим и град Севастопол, както и с неконтролираните от правителството райони на Донецка и Луганска области; индивидуални ограничителни мерки (замразяване на активи и ограничения за пътуване) на широк кръг лица и образувания, както и дипломатически мерки.

От 24 февруари 2022 г. ЕС прие 11 безпрецедентни и тежки пакета от санкции в отговор на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Европейският съвет отново заявява решителното си осъждане на агресивната война на Русия срещу Украйна, която представлява явно нарушение на Устава на ООН, и припомня непоколебимата подкрепа на Европейския съюз за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и нейното присъщо право на самоотбрана срещу руската агресия. Европейският съюз ще продължи да предоставя силна финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо", се посочва в изявлението на Съвета.