Министрите на финансите на Европейския съюз единодушно подкрепиха допълнителни средства за Украйна чрез допълване на нейния дългосрочен бюджет, въпреки че остават разединени по отношение на други разходи, които заплашват да забавят пакета от помощи за Киев, пише Sky News

Испанският министър на финансите Надя Калвино е заявила на пресконференция, че финансовите министри на ЕС, заседаващи на 14 юли, са подкрепили продължаването на финансовата подкрепа за Украйна. 

"Испанското председателство се ангажира да продължи бързо, за да има стабилна рамка до януари 2024 г.“, е подчертала тя. 

Калвино е добавила, че ще е необходима повече техническа работа, за да се подкрепи Украйна, чиято икономика е ощетена от инвазията на Русия. 

Европейската комисия предложи увеличаване на бюджета на ЕС до 2027 г. с 66 милиарда евро (132.77 милиарда лева). Частта за Украйна ще бъде 17 милиарда евро (34.20 милиарда лева) с още 33 милиарда евро заеми. 

Другите средства са предназначени за покриване на по-високи лихвени плащания, за миграционната политика и за стимулиране на повече инвестиции в критични технологии. 

Германският финансов министър Кристиан Линднер е заявил, че подкрепя допълнителните разходи за Украйна, но не и увеличения за другаде. 

"Виждаме фискални ограничения във всички държави-членки. Ето защо Комисията не трябва да очаква държавите-членки да дадат повече. Украйна е отделен въпрос", е подчертал той пред репортери преди срещата на финансовите министри на ЕС.