Европейският съюз планира да приеме нов, 13-и по ред пакет от санкции срещу Русия до 24 февруари, втората годишнина от началото на войната в Украйна, съобщава германското издание Der Spiegel.

"Това ще бъде 13-ият пакет от санкции. Според информационната агенция DPA той предвижда значително разширяване на списъка на лицата и институциите, чиито активи в ЕС трябва да бъдат замразени“, се казва в статията.

Така според изданието Европейският съюз планира да включи в санкционния списък над 200 физически и юридически лица. В същото време до годишнината от войната може да бъде взето решение по въпроса за изтеглянето на замразени активи на Руската федерация в Европа, отбелязва Der Spiegel.

По-рано този ден Reuters съобщи, че Европейската комисия  няма да добавя нови забрани за внос на стоки от Русия към разработвания 13-и пакет от санкции срещу Москва. Отбелязано бе, че предложението за 13-ия пакет "приема окончателна форма“.

На 3 февруари, започнаха неофициални срещи на високо ниво на Европейската комисия със страните-членки на ЕС относно детайлите на предложения нов набор от санкции срещу Русия. В същия ден бе съобщено, че Белгия е поканила страните от Г-7 да използват замразени активи на Руската федерация като обезпечение за издаване на дълг за финансова помощ на Украйна.