Европейският съюз иска да подпише договори тази година за закупуването на до 12 противопожарни самолета, първите, които ще притежава изцяло, за да подобри способността на страните-членки да се борят с пожари, предава Reuters.

ЕС удвои съществуващия резервен флот от противопожарни самолети през изминалата година след опустошителните пожари от миналото лято в Южна Европа.

Флотът на Общността се състои от 28 самолета, които ЕС плаща за лизинг от собствените флоти на държавите от ЕС или от пазара, за да формират буфер за целия блок по време на сезона на горските пожари. Удвояването на броя на самолетите се очаква да струва 23 милиона евро, поясниха от Европейската комисия.

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич поясни, че Брюксел иска договори закупуването на 12 самолета, собственост на ЕС, плюс още 12 за укрепване на собствените национални флоти на страните.

"Бихме могли да доставим първите самолети две години по-късно. И целият флот ще бъде готов до края на десетилетието“, обясни Ленарчич пред агенцията.

Производителят De Havilland Canada се е съгласил да поднови производството на самолета Canadair, ако поръчките от ЕС бъдат направени, допълни комисарят.

Шест държави членки ще подпишат договори: Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания. ЕС ще финансира покупката на 12-те самолета за собствения си флот, докато страните членки ще плащат отделно за своите.