Министрите на отбраната на ЕС, следвайки примера на НАТО, се споразумяха да открият офис за връзка в Киев, който да координира военната помощ за Украйна, съобщава Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел на брифинг след неофициалната министерска среща в Брюксел, предаде "Европейская правда".

"ЕС ще открие офис за координация в Киев... Петима или шестима души, които ще отговарят за координирането на обучението на украинските военни", заявява той.

Министрите на отбраната на страните от Европейския съюз са решили, че няма да пренасят обучението на украинските военни на територията на Украйна, а ще го извършват възможно най-близо до нейните граници.

Борел отбелязва, че обучението на територията на Украйна има смисъл, тъй като украинските военни ще бъдат по-близо до бойното поле. Той признава, че страните членки са разделени по този въпрос.

"В крайна сметка решихме, че ученията ще бъдат възможно най-близо до Украйна, но не на украинска територия, не на украинска земя", добавя той.

Министрите са се споразумели и да увеличат броя на украинските военни, които ще преминат обучение в рамките на мисията EUMAM.

Борел изтъква постиженията на EUMAM, която според него е "най-успешната обучителна мисия, организирана някога от ЕС". Той потвърди, че в нея вече са обучени 60 000 украинци.

"И днес министрите се съгласиха да повишат тази цел до 75 000, като добавят още 15 000 до края на годината", обявя той.