Европейският съюз отхвърли опитите на Обединеното кралство да договори ново споразумение за връщане на мигранти през Ламанша, съобщава британският вестник The Times.

"Записите от среща това лято между Бьорн Зайберт, ръководител на кабинета на (председателя на ЕК Урсула – бел.ред.) фон дер Лайен, и Тим Бароу, британски съветник по националната сигурност и бивш посланик в ЕС, ясно показаха, че Комисията не е отворена за ново споразумение между ЕС и Обединеното кралство за реадмисия“, се отбелязва в статията.

Позовавайки се на източници в ЕС, изданието пише, че Блокът едва ли ще може да преговаря с Великобритания в близко бъдеще, тъй като разговорите между страните членки за реформиране на правилата на убежището са в застой.

Говорител на правителството в Лондон уверява, че страната е отворена за работа по споразумение за връщане на мигранти и води редовни преговори по редица въпроси, свързани с проблема.

Нелегалните мигранти често търсят всяка възможност да прекосят Ламанша и да се озоват в Обединеното кралство, където са привлечени от социална програма, възможност за получаване на статут на бежанец и финансова помощ. През август миналата година Великобритания регистрира най-големия брой месечни нарушения на границата от 2019 година насам: повече от 13 500 нелегални имигранти пресякоха Ламанша, за да влязат в страната. Общият брой на мигрантите, пристигнали във Великобритания през 2022 година, надхвърли 44 000 души.