Европейският съюз осъди ескалацията на насилието в суданския регион Дарфур, предупреждавайки за опасността от "нов геноцид", след като конфликтът там между 2003-2008 г. уби около 300 000 души и разсели повече от 2 милиона, съобщи Reuters.

Война от април тази година, която се води между редовната армия на Судан и паравоенните сили на "Силите за бърза подкрепа" (СБП) дестабилизира западния регион и възобнови дълго тлеещите вражди там.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел цитира в изявление свидетелски доклади, че повече от 1000 членове на масалитската общност са били убити в Ардамта, Западен Дарфур, за малко повече от два дни през тази седмица по време на атаки от СБП и свързаните с тях милиции.

"Тези последни жестокости изглежда са част от по-широка кампания за етническо прочистване, провеждана от СБП с цел изкореняване на неарабската масалитска общност от Западен Дарфур, и застават на върха на първата вълна от голямо насилие през юни", коментира Борел.

"Международната общност не може да си затваря очите за случващото се в Дарфур и да позволи нов геноцид да се случи в този регион".

СБП заяви миналата седмица, че е поела контрола над щаба на армията в столицата на Западен Дарфур Ел Генейна.

Между април и юни тази година СБП и съюзническите арабски милиции са провеждали систематични атаки, насочени към масалитската общност, мнозинството от племето в Ел Генейна, докато то война с армията на Судан.