Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз одобриха стартирането на военна операция за гарантиране на сигурността на търговското корабоплаване в Червено море, съобщава DPA, като се позовава на дипломатически източници.

Новата военноморска мисия на ЕС в Червено море ще бъде ръководена от Гърция, съобщава на свой ред испанският ежедневник El Pais. Оперативният щаб на мисията за ескортиране и защита на европейските кораби от атаките на хутите ще бъде на борда на италиански кораб.

Корабите на ЕС ще могат да свалят ракети и дронове и да защитават европейски плавателни съдове, но ще отговарят само на атаки от морето. Те няма да стрелят по суша, поясниха дипломатически източници.

Мисията ще бъде независима от водената от САЩ операция Guardian of Prosperity в района, с която ще си сътрудничи и ще споделя информация, включително разузнавателна.

Операцията беше стартирана в кратък срок в отговор на опасенията за влошаване на морската сигурност в района. Търговските кораби вече избягват Червено море и поемат по по-дълги маршрути, което води до по-високи разходи за превозите на товари.