Три порнографски уебсайта ще трябва да спазват строгите правила на ЕС, след като бяха включени в списъка на много големите онлайн платформи на Закона за цифровите услуги (DSA), съобщи Европейската комисия в сряда (20 декември), предава Euractiv.

Порнографските уебсайтове XVideos, Pornhub и Stripchat ще бъдат включени в списъка на DSA на много големи онлайн платформи (VLOPs), присъединявайки се към 19 други платформи.

Определянето "ще позволи по-голям контрол и отчетност на техните алгоритми и процеси“, заяви изпълнителният вицепрезидент, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер.

DSA има за цел да създаде по-безопасна дигитална среда чрез изясняване на възлагането на отговорност на участниците, работещи онлайн, включително как да се справят с незаконно съдържание онлайн, като продажба или закупуване на опасни стоки, и вредно, но законно съдържание, като реч на омразата.

Според неговите правила онлайн платформите, използвани от повече от 10% от населението на ЕС месечно, което е 45 милиона потребители на месец, водят до "системен риск“ за обществото; следователно те трябва да следват специфичен режим на модериране на съдържание, включително задължения за прозрачност и управление на риска.

Порно уебсайтовете Pornhub и xHamster декларираха 33 милиона месечни потребители през февруари, докато XVideos призна, че тяхната платформа е била посещавана всеки месец от повече от 160 милиона потребители, базирани в ЕС.