Според служители на ЕС тази седмица изпълнителният орган на Европейския съюз се очаква да препоръча Украйна да се приближи с още една крачка към членството си в блока - желана награда за Киев, който се чувства уморен близо две години след руската инвазия, пише Reuters.

Базираният в Брюксел изпълнителен орган на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще публикува в сряда (8 ноември) доклад, в който ще бъде оценен напредъкът, постигнат по пътя към членство от страните, които се надяват на на това. При посещението си в Киев фон дер Лайен похвали Украйна за постигнатия напредък.

Докладът и препоръката ще послужат за вземането на ключово решение през декември на срещата на върха на лидерите от ЕС за това дали да започнат официални преговори за членство с Киев.

Такива преговори отнемат години, преди кандидатите да покрият обширните правни и икономически критерии за присъединяване, а блокът не желае да приеме страна, в която се води война.

Все пак напредването на западната интеграция е основен приоритет за Украйна, където войниците са уморени от битките и има опасения относно бъдещето на жизненоважната военна помощ от САЩ.

През юни миналата година Комисията заяви, че Украйна отговаря на две от седемте условия, които ЕС постави, за да започне преговори за членство.

"Постигнахте отличен напредък", заяви фон дер Лайен на пресконференцията с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Вие водите екзистенциална война и в същото време дълбоко реформирате страната си", допълни тя, като изтъкна реформите в украинската съдебна система, ограничаването на влиянието на олигарсите и борбата с прането на пари.

Тя изрази увереност, че Украйна скоро ще завърши оставащите стъпки, свързани с борбата с корупцията и защитата на правата на малцинствата и ще напредне по пътя си към ЕС.

Зеленски заяви, че Киев ще изпълни условията и че едно положително решение на ЕС ще даде нова мотивация на неговото общество и войски. Той подчерта, че евентуалното присъединяване на Украйна към ЕС ще укрепи и двете страни.

"В Европа няма да има сиви геополитически зони. Ще осигурим нова основа за растеж и развитие на Украйна и на всички европейски държави. Ще гарантираме на страната и гражданите си реална икономическа и социална сигурност", заяви той.

Коментарите му сложиха край на седмицата, в която главнокомандващият на Украйна заяви, че войната преминава към настъпателни боеве, а италианският премиер говори за международната умора от войната по време на личен разговор, който по-късно беше оповестен.

Молдова и Грузия

Добра новина за Украйна е, че външният министър на Германия изрази увереност, че ЕС ще постигне напредък по отношение на кандидатурата си за членство.

Очаква се Киев да получи зелена светлина тази седмица "при условие, че" направи повече за справянето с подкупите и осигуряване на правата на малцинствата. Последният въпрос беше повдигнат от унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се гордее с контактите си с Москва.

Докладът на Комисията в сряда ще обхване и други кандидати за членство в ЕС, включително Грузия и Молдова.

Последната получи девет условия за започване на преговори за членство, включително борба с организираната престъпност и може да получи условна положителна препоръка заедно със съседката си Украйна.

"Молдова показа своята устойчивост и ангажираност да постигне напредък в програмата си за ЕС, като същевременно предприе мерки за смекчаване на последиците от руската агресивна война", се посочва в черновата на доклада, която е видяна от британската агенция преди официалното публикуване.

Представители на ЕС твърдят, че Грузия не е изпълнила 12-те условия, които й са поставени, за да получи статут на страна-кандидатка, нещо което Киев и Кишинев си осигуриха миналата година, няколко месеца след като Русия започна мащабната си инвазия в Украйна през февруари.

Но Тбилиси има подкрепата на Орбан и все още може да продължи напред по пътя си към ЕС, тъй като блокът се бори за влияние с Русия.