Страните от Европейския съюз планират да намалят вноса на руски природен газ до 40-45 милиарда кубически метра годишно, става ясно от изявление, разпространено от Държавния департамент във Вашингтон след редовно заседание на работната група САЩ-ЕС за енергийна сигурност.

"ЕС значително намали зависимостта си от руските изкопаеми горива, включително чрез постепенно спиране на вноса на въглища, намаляване на вноса на петрол с 90% и намаляване на вноса на [природен] газ от 155 милиарда кубически метра през 2021 г. до около 80 милиарда кубически метра през 2022 г. и, както се очаква, до 40-45 милиарда кубически метра през 2023 г.“, се казва в документа.

На срещата са обсъдени въпроси за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за Европа и нарастващия обем на търговията с втечнен природен газ (ВПГ) между САЩ и ЕС. В текста се отбелязва, че "САЩ в момента са най-големият доставчик на ВПГ за Европа“.

Засегнати са и теми като "конкретни стъпки от страна на ЕС за по-нататъшно намаляване на търсенето на газ, включително чрез мерки за подобряване на енергийната ефективност“.