Властите на Европейския съюз ще намалят "леко“ допълнителните мита върху вноса на електрически превозни средства от Китай, съобщава Bloomberg, като се позовава на източниците.

Прегледът се основава на нова информация, получена от компаниите, и може да продължи с развитието на диалога.

По-конкретно, митата за Tesla ще бъдат малко по-ниски от 8% (преди това бяха предложени 9%), отбелязва агенцията.

Новинарският ресурс Mlex съобщи в понеделник, че ставката за американска компания ще бъде 7,8%, а максималните мита за тези, които не са си сътрудничили с Европейската комисия, за да разреши опасенията си относно евентуалните им субсидии, ще намалеят до 35,3% от 36,3%.

Въвеждането на мита в допълнение към съществуващите 10% се очаква през ноември, а страните от ЕС ще ги гласуват през октомври.

През юли се проведе "съвещателен вот“, при който 11 страни от Блока изразиха подкрепа за повишаване на митата, четири бяха против, а девет се въздържаха.

Испания също гласува "за“, но сега преразглежда позицията си, обяви премиерът Педро Санчес в хода пресконференция от Китай, където е на тридневно посещение.

"Мисля, че ние – не само членовете на ЕС, но и Европейската комисия – трябва да преразгледаме позицията си по тази стъпка“, цитира думите му британският вестник Financial Times. "Нямаме нужда от още една война, било то търговска“, допълни той.

Според Санчес е важно Брюксел и Пекин да намерят компромис.

Посещението му в Китай е насочено към увеличаване на испанския износ. В същото време официални лица от Мадрид се опасяват, че един от най-големите й експортни сектори – този на свинското месо - ще пострада от антидъмпингово разследване, започнато от Китай след обявяването на новите мита на ЕС, допълва FT.