Страните от Европейския съюз обмислят възможността да направят отстъпка на Москва, като дадат съгласие за създаване на дъщерно дружество на санкционираната "Росселхозбанк“, което да бъде свързано със SWIFT, съобщава британският вестник The Financial Times.

Ходът е насочен към защита на Черноморската инициатива за износ на зърно, която позволява на Украйна да изнася храни на световните пазари, поясняват източници на изданието.

Планът на Москва, предложен по време на преговорите с посредничеството на ООН, ще позволи на подразделение на банката да обработва плащания, свързани с износа на зърно, съобщава вестникът, позовавайки се на пожелали анонимност събеседници.

На новото дъщерно дружество ще бъде разрешено да използва глобалната система за финансови съобщения SWIFT, която беше затворена за големи руски банки след началото на войната в Украйна.

В допълнение към възстановяването на достъпа до SWIFT Русия се стреми и към възобновяване на доставките на селскостопанска техника и резервни части, премахване на ограниченията върху застраховането и презастраховането.

Като два от водещите производители на селскостопански продукти в света, Русия и Украйна са основни играчи на пазарите на зърнени и маслодайни култури - от пшеница и ечемик до рапично и слънчогледово олио. Русия доминира и на пазара на торове.