В четвъртък Европейският съюз изплати на Украйна последните 1,5 милиарда евро от пакета си за макрофинансова помощ от 18 милиарда долара за 2023 г. Това съобщи в своя Twitter (X) ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пише "Украинская правда“.

Обявявайки плащането, Фон дер Лайен отбеляза, че ЕС трябва да постигне споразумение, за да продължи да предоставя на Украйна подкрепата, от която се нуждае, за да се възстанови и реформира.

"Ние сме до нашия съсед, приятел и бъдещ член“, подчерта председателят на ЕК.

Общо за 2023 г. ЕС е предоставил пакет от макрофинансова подкрепа за Украйна в размер на 18 млрд. евро. Заедно с днешния транш тези средства бяха изцяло преведени на Киев.

Междувременно одобрението на програмата за макрофинансова помощ от 50 милиарда долара за следващите четири години беше отложено поради ветото на Унгария. Европейската комисия обаче твърди, че има пари за подпомагане на Украйна, но е необходимо "работещо решение“ за приемане на програмата.

Европейският съюз ще проведе специална среща на върха на 1 февруари 2024 г., на която планира да обсъди въпроса за отпускането на 50 милиарда евро допълнителна помощ за Украйна.