Европейският съюз подготвя алтернативен план за предоставяне на заем на Украйна, използвайки печалбите от замразени руски активи, съобщава Financial Times, цитирайки трима служители. Това предполага отпускане на Киев от 20 до 40 милиарда евро, независимо от участието на САЩ, окончателната сума ще бъде определена от Европейската комисия след консултации със страните от блока.

Според изданието ръководството на ЕС е загрижено, че Унгария може да попречи на блока да предостави гаранциите, които Вашингтон изисква от Брюксел. Така че властите работят върху нов план, който ще изисква подкрепа от мнозинството страни, а не единодушно одобрение, което би лишило Будапеща от правото й на вето.

"Има спешна необходимост да се приемат предложенията до края на октомври, така че заемът от ЕС да може да бъде отключен до края на 2024 г. за бъдещи плащания на траншове“, се казва в предложението.

Отбелязва се, че Брюксел може да привлече няколко милиарда евро заеми. Подобен план ще се счита за продължение на съществуващия пакет от финансова подкрепа на ЕС, който изтича в края на годината. Работата по него трябва да започне през следващите седмици, за да се премахнат правните пречки.

"Винаги можем да действаме сами“, казва неназованият европейски служител.

FT отбелязва, че "План А“ в ЕС все още се счита за схемата, одобрена през юни, когато страните от Г-7 се съгласиха да предоставят на Украйна заем от 50 милиарда долара. Предполага се, че заемът ще бъде изплатен с бъдещи печалби от руски активи в размер на около 280 милиарда долара (260 милиарда евро), които бяха замразени на Запад като част от санкциите заради военните действия в Украйна. Повечето от средствата се съхраняват в Euroclear, Европейския централен депозитар в Белгия. ЕС и САЩ ще осигурят по 20 милиарда долара, а останалите 10 милиарда ще дойдат от Обединеното кралство, Япония и Канада.

Вашингтон изисква гаранции от Брюксел, че руските активи, замразени в ЕС, ще останат непокътнати, за да "осигури стабилен поток от приходи за обслужване на заема“. Европейската комисия предложи удължаване на срока на санкциите, свързани с руски активи, от шест месеца на 36 (в момента ограниченията се удължават на всеки шест месеца). Други предложени варианти включват удължаване на санкциите с пет години.

Идеята обаче е блокирана от унгарския премиер Виктор Орбан, който в миналото наложи вето на решения относно подкрепата на ЕС за Украйна, посочват източниците на FT. Според вестника говорител на унгарското правителство е казал на посланиците в ЕС, че въпросът трябва да бъде оставен настрана и да бъде разгледан след изборите в САЩ през ноември.