Европейската комисия призова Унгария и Словакия да се откажат от руския петрол, вместо да обвиняват Украйна за петролната блокада. Това пише Financial Times, позовавайки се на писмо от заместник-председателя на Европейската комисия, еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис, адресирано до Будапеща и Братислава.

По-рано правителствата на Унгария и Словакия поискаха от Европейската комисия да се намеси в спора им с Украйна и да проведе "спешни консултации“, след като Киев наложи санкции срещу руската енергийна компания Лукойл.

Тъй като двете страни са зависими от руския суров петрол, преминаващ през Украйна през тръбопровода "Дружба“, който също се използва от "Лукойл“, Унгария и Словакия заявиха, че този ход крие риск от недостиг на гориво.

Но Домбровскис отбеляза, че в момента и двете страни получават достатъчно петрол, следователно не са необходими спешни консултации с Европейската комисия с участието на Украйна.

Европейският комисар пише в писмото си, че Унгария и Словакия "трябва активно да се диверсифицират от руските изкопаеми горива“. Той също така предложи да се използват алтернативни пътища за доставка на петрол, например през Хърватия.

 "Текущият анализ на комисията показва достатъчен капацитет за Унгария и Словакия чрез алтернативни тръбопроводи като газопровода Janaf Adriatic“, се казва в писмото.

Според заместник-председателя на Европейската комисия унгарската енергийна компания MOL по-рано призна, че компанията Лукойл, която попадна под украинските санкции, не е собственик на петрола, който преминава транзит през Украйна. Следователно украинските санкции не засегнаха доставките на петрол за Унгария.