Европейската комисия призова Google и други големи технологични компании да помогнат на опозиционните беларуски медии, като популяризират техните материали по-активно от проправителствените, тъй като последните са предпочитани от алгоритмите за търсене. Това обяви Вера Йоурова, вицепредседател на Европейската комисия по ценностите и прозрачността, в интервю за британския вестник The Financial Times.

Комисията е взела съответното решение след призив от беларуски журналисти-дисиденти, които твърдят, че критичното към настоящия режим на Александър Лукашенко съдържание не достига до целевата аудитория поради пристрастието на технологичните платформи.

Беларуските журналисти също отбелязват, че Google News не е достъпен на беларуски език и следователно ограничава резултатите от търсенето в интернет за гражданите на страната.

"Борбата с дезинформацията и насърчаването на свободата на медиите са двете страни на една и съща монета и ние искаме големите технологични компании да правят и двете. Това означава да гарантираме, че достоверната информация е видима онлайн, а не пропагандата от Минск или Кремъл“, обясни Йоурова.

Информирани източници на FT уточняват, че заместник-председателят на Европейската комисия е изразила загрижеността си за ситуацията с беларуските опозиционни медии през декември в разговор с изпълнителния директор на Google по глобалните въпроси Кент Уокър.

През май 2023 година Йоурова обсъди подобни проблеми с главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, но след това се съсредоточи повече върху Русия и въпроси като неспособността на руските независими медии да осигурят приходи от съдържание, публикувано в YouTube.

В отговор на запитването на FT Google увери, че "полагаме всички усилия да изградим нашите продукти и да прилагаме нашите политики по начин, който не отчита политическите предпочитания“.