Европейският съюз, който си е поставил за цел да обучи около 60 000 украински войници през тази година, иска да направи повече, но остава разделен по въпроса дали да проведе обучението в Украйна, е заявил Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, предава ProtoThema.

"Ще обсъдим средствата за разгръщане на нашата мисия за обучение" на украински войници, е посочил Борел малко преди началото на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел.

"Обмисляме възможността да имаме координационен център в Киев, но няма споразумение за обучение на украински войници на украинска територия в рамките на европейските структури“, е добавил той.

Въпросът разделя страните от "27-те“. Държави, сред които Франция, Естония или Швеция, са "за“, но други са по-неохотно настроени, опасявайки се от ескалация на конфликта.

Възобновяването на европейската мисия за обучение на украински войници е на масата на обсъжданията на министрите, но в текста засега не се споменава възможността обучението да се провежда на украинска територия, е обяснил дипломатически източник пред гръцката медия.

Борел също така отново е призовал за ускоряване на доставките на оръжие от страните от ЕС за Украйна, след призива, отправен вчера, четвъртък, от украинския външен министър Дмитро Кулеба.

"От юни насам бяха дадени многобройни обещания, особено по отношение на противовъздушната отбрана, и за да се противодейства на масираните нападения през последните дни срещу Украйна, срещу украински градове (...) ясно е, че трябва да реагираме", е подчертал Борел.

Той отново е призова за премахване на ограниченията, наложени от Запада върху оръжията, които предоставя на Украйна, като определи като "нелепи" опасенията от ескалация, изразени от страните, които отказват да премахнат тези ограничения.

"Смятам, че е нелепо да се твърди, че допускането на поразяване на цели на руска територия означава, че сме във война с Москва. Ние не сме във война с Москва", е заявил Борел.

Изправена пред неотдавнашните руски въздушни удари, Украйна отново призова съюзниците си да отменят ограниченията за използване на оръжия. Берлин и Вашингтон се противопоставят на това, като изразяват опасения от конфронтация с Москва.