ЕС и Унгария са близо до споразумение, което ще размрази милиарди от еврофондове, съобщи The Guardian, като се позова на свой източник.

Близо 28 милиарда евро (54.91 милиарда лева) от фондовете на ЕС, първоначално предвидени за Унгария, които в момента са замразени по три различни инструмента. За да освободи средствата, Брюксел даде на Будапеща дълъг списък от реформи. Те включват от промени за укрепване на съдебната система до въвеждане на по-строги мерки за борба с корупцията.

Високопоставен унгарски служител, е заявил пред британската медия, че Унгария е близо до договаряне с ЕС за озвобождаването на средствата.

"Въпреки че все още има някои висящи въпроси", е заявил служителят, "преговорите са близо до своя край".

Унгария, която днес отбелязва годишнината от революцията от 1956 г., потушена от съветските войски, годишнината идва в напрегнат момент за унгарската външна политика, дни след противоречивата среща на премиера Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин и докато унгарското правителство работи за сключване на сделка за размразяване на милиарди от фондовете на ЕС.

Орбан ще отбележи годишнината с реч този следобед.

Междувременно членовете на Европейския парламент се очаква да проведат пресконференция в Брюксел, на която да разгледат последните опити за реформи в Унгария и дали страната наистина е постигнала достатъчен напредък по отношение на демократичните стандарти за достъп до европейско финансиране.