Европейският съюз и Турция ще обсъдят модернизацията на митническия съюз, за ​​да "възстановят доверието на европейските партньори и инвеститори“, предава Bloomberg. Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони заяви агенцията, че страните трябва да разрешат редица "трудни въпроси“.

Споразумението за митнически съюз с ЕС предвижда единна външна тарифа за всички промишлени стоки. Не се прилага за услуги, обществени поръчки или селско стопанство, с изключение на преработените селскостопански продукти.

Джентилони се срещна два пъти с турския министър на финансите Мехмет Шимшек през последните две седмици и заяви, че е заинтересован да чуе "положителните изявления на министъра както за икономическите планове на правителството, така и за отношенията на Турция с ЕС“. "Ще обсъдим това с нашите екипи след лятото и ще видим дали е възможно да използваме тези нови сигнали от Турция“, обясни италианският политик.

Bloomberg отбелязва, че висши европейски служители са приветствали усилията на Турция да възстанови отношенията с ЕС. В Брюксел са уверени, че Анкара "привлича чуждестранни инвеститори, за да подпомогне укрепването на отслабващата си икономика и да сложи край на кризата, отчасти причинена от нарастващата инфлация“.

"Винаги съм смятал и продължавам да мисля, че модернизацията на митническия съюз е нещо, което е постижимо по принцип“, подчерта еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан пред агенцията. Той добави, че възстановяването на отношенията с Турция е важно и от съображения за сигурност.