Президентът на Грузия призова за протести в понеделник след оповестяването на резултатите от парламентарните избори в страната, а Съединените щати и Европейският съюз призоваха за пълно разследване на съобщенията за нарушения при гласуването, пише Reuters.

Резултатите са удар за прозападните сили в Грузия, които бяха определили съботните избори като избор между управляваща партия, която задълбочава връзките на Тбилиси с Русия, и опозицията, целяща бърза интеграция с Европа и по-сериозно включване в конфликта с Москва.

Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха в неделя, че са регистрирали случаи на купуване на гласове, сплашване на избиратели и пълнене на бюлетини, които биха могли да повлияят на резултата, но не обявиха, че изборите са манипулирани.

Президентът Саломе Зурабишвили призова хората да излязат по улиците, за да протестират срещу резултатите от изборите, които според избирателната комисия управляващата партия е спечелила.

В обръщение в неделя тя нарече резултата "руска специална операция“.

Управляващата партия "Грузинска мечта“, на която Зурабишвили е яростен критик, спечели близо 54% ​​от гласовете.

Грузинските медии цитират думите на премиера Иракли Кобахидзе в понеделник, че опозицията се опитва да свали "конституционния ред“ и че правителството му остава ангажирано с европейската интеграция.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати се присъединяват към призивите на наблюдатели за пълно разследване.

"Занапред насърчаваме политическите лидери на Грузия да зачитат върховенството на закона, да отменят законодателството, което подкопава основните свободи, и заедно да се справят с недостатъците в изборния процес“, посочи Блинкен в изявление.

По-рано Европейският съюз призова Грузия бързо и прозрачно да разследва предполагаемите нередности при вота.

"ЕС припомня, че всяко законодателство, което подкопава основните права и свободи на грузинските граждани и противоречи на ценностите и принципите, върху които се основава ЕС, трябва да бъде отменено“, се казва в съвместно изявление на Европейската комисия с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Президентът Зурабишвили, бивш съюзник на Грузинската мечта, който спечели президентските избори през 2018 г. като независим, призова грузинците да протестират в центъра на столицата Тбилиси в понеделник вечерта, за да покажат на света, "че не признаваме тези избори".

Години наред Грузия беше една от най-прозападните страни, произлезли от Съветския съюз, като проучванията показват, че много грузинци не харесват Русия заради подкрепата й за два отцепнически региона на тяхната страна.

Русия победи Грузия в кратката им война за бунтовническата провинция Южна Осетия през 2008 г.

Резултатът от изборите представлява предизвикателство за амбицията на ЕС да се разшири чрез включване на повече бивши съветски държави.