Страните от Европейския съюз са започнали дискусии за нов, 13-ти по ред пакет от санкции срещу Русия, който трябва да бъде одобрен до втората годишнина от началото на войната в Украйна – 24 февруари, съобщава Bloomberg.

Пакетът може да включва допълнителни търговски ограничения и мерки срещу продължаващата способност на Москва да заобикаля санкциите на ЕС както чрез трети страни, така и чрез компании в Общността, разкриват източници на агенцията.

Възможните санкции бяха обсъдени в сряда на среща на посланиците на Блока, на която "страните членки се пазариха как най-добре да подкрепят Киев в по-дългосрочен план“. Но постигането на споразумение за 13-ия кръг от санкции до следващия месец няма да е лесно. По последния пакет ограничения срещу Москва се преговаряше седмици наред, припомня медията.

Продължават и дискусиите относно плановете за създаване на нов фонд за военна подкрепа на Украйна, който някои държави от ЕС искат да използват като начин за обновяване на сегашния механизъм за финансиране - Европейския фонд за мир.