Лидерите на Европейския съюз обвиниха властите на Русия за внезапната смърт на 47-годишния руски опозиционен политик Алексей Навални.

В пост в социалната мрежа Х председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че е "дълбоко шокирана и натъжена“ от новината за смъртта на Навални.  

"Путин не се страхува от нищо повече от несъгласието на собствения си народ.Мрачно напомняне какво представляват Путин и неговият режим. Нека се обединим в борбата за свободата и безопасността на онези, които се осмеляват да се противопоставят на автокрацията“, написа председателят на Комисията.

На свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че отговорността за смъртта на политика Алексей Навални лежи на ръководството на Руската федерация.

"Алексей Навални се бори за ценностите на свободата и демокрацията. В името на своите идеали той направи най-голямата жертва. ЕС държи руския режим като единствен отговорен за тази трагична смърт. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но борбата за свобода никога не свършва“, написа Мишел в пост в социалната мрежа Х.