Говорителят на Европейския съюз Петер Стано е заявил, че ЕС разполага с доказателства, че Иран е снабдил Русия с балистични ракети и е предупредил Техеран за нови санкции, предава Deutsche Welle.

"Брюксел получи достоверна информация от съюзниците, че Техеран е доставил на Руската федерация балистични ракети за използване в Украйна. Това по същество представлява материална ескалация на подкрепата на Иран за незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна“, е посочил Стано.

Той е предупредил, че Европейският съюз ще реагира бързо и в координация с международните партньори, "включително с нови и значителни ограничителни мерки срещу Иран".

Говорителят на Министерството на външните работи на Иран Насър Канани отхвърли тези твърдения ден по-рано, а старшият командир на Иранската революционна гвардия Фазлола Нозари отрече на 9 септемри Иран да доставя на Русия ракети, които биха могли да бъдат използвани във войната в Украйна, според иранските медии.

Нозари заяви, че "не са изпращани ракети към Русия и че подобно твърдение е "вид психологическа война", предаде Reuters.

"Иран не подкрепя нито една страна в украинско-руския конфликт", коментира Нозари.