Политическата съдба на Урсула фон дер Лайен ще бъде решена в четвъртък, когато Европейският парламент реши дали да я избере или отхвърли за нов петгодишен мандат като председател на Европейската комисия, пише Reuters.

Гласуването ще определи дали има приемственост в ключовата институция на Европейския съюз във време на външни и вътрешни предизвикателства.

Без очевиден алтернативен кандидат, привържениците на Фон дер Лайен очертаха вота като избор между стабилност и хаос, тъй като нейното отхвърляне би създало политическа безизходица.

65-годишната Фон дер Лайен ще изложи плановете си за втори мандат в реч в четвъртък сутринта, надграждайки първия си мандат, в който ръководеше най-големия в света пакет от политики за изменение на климата, на стойност 800 милиарда евро. Отговорът на ЕС на пандемията от COVID-19 и 14 кръга санкции срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна.

Фон дер Лайен, майка на седем деца и първата жена начело на Комисията, се нуждае от подкрепата на поне 361 депутати в 720-членния Европейски парламент.

Трите центристки групи, които се очаква да я подкрепят, имат общо 401 депутати. Но се очаква някои да се противопоставят и да откажат тайно гласуване.

За да премине спокойно, тя може да се нуждае от подкрепа от части от 78-членната група на Европейските консерватори и реформисти (ECR) или 53-мата законодатели от Зелените.

"Нуждаем се от това послание, че надграждаме сегашната Зелена сделка и че няма отстъпление“, каза Бас Айкхаут, съпредседател на групата на законодателите на Зелените, относно условията за нейната подкрепа.

Депутатите от ЕС гласуваха в 14 часа в Страсбург, Франция.

Ако Фон дер Лайен се провали, лидерите на страните от ЕС ще имат един месец, за да предложат друг кандидат - вероятно забавяне на стартирането на новата Европейска комисия, която отговаря за предлагането на нови политики на ЕС, до 2025 г.