Наградата "Андрей Сахаров“ на Европейския парламент "За свобода на мисълта“ за 2024 година бе присъдена на венецуелците - опозиционният политик Мария Корина Мачадо и бившият кандидат за президент Едмундо Гонсалес Урутия, съобщават от пресслужбата на ЕП

"В стремежа си за справедлив, свободен и мирен преход на властта те безстрашно защитаваха ценностите, които са толкова скъпи за милиони венецуелци и Европейския парламент: справедливост, демокрация и върховенство на закона“, заяви председателят на ЕП Роберта Мецола от Страсбург, където се проведе церемонията по обявяването на победителите.

Мария Корина Мачадо бе номинирана за кандидат-президент на Венецуела от опозиционната "Платформа за демократично единство“ през 2023 година, но по-късно бе отстранена от изборите от Националния избирателен съвет.

Дипломатът и политик Едмундо Гонзалес Урутия, който я замести като кандидат на опозицията, оспори обявената победа на Николас Мадуро. Впоследствие той напусна страната, след като бе издадена заповед за задържането му.

Наградата "Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда ежегодно от Европейския парламент. Създаден е през 1988 година, за да почита постиженията на хора и групи, които действат в защита на правата на човека и основните свободи.