В позицията си относно Европейския законодателен акт за свободата на медиите, приета с 448 гласа "за“, 102 гласа "против“ и 75 гласа "въздържал се“ във вторник, Европейският парламент изразява желанието си държавите членки да гарантират медийния плурализъм и да защитават независимостта на медиите от правителствена, политическа, икономическа или частна намеса.

Членовете на ЕП искат да се забранят всички форми на намеса в редакционните решения на медиите. Целта е да се предотврати упражняването на външен натиск върху журналистите, като например те да бъдат принуждавани да разкриват своите източници. Не трябва да се позволява достъп до криптирано съдържание на техните електронни устройства и да се допуска следене с шпионски софтуер.

Евродепутатите очакват бъдещото законодателство да забрани всички видове намеса в редакционните решения, да се предотврати упражняването на външен натиск над журналистите, включително по отношение на тайната на техните източници.

ЕП очаква всички медии да оповестяват данни за структурата на своята собственост. Според евродепутатите е необходимо медиите и онлайн платформите и търсачките да съобщават за средствата, които получават от държавна реклама, както и за подкрепа от бюджета и от чуждестранно финансиране.