Членовете на Европейския парламент на пленарно заседание в Страсбург днес, 17 октомври, подкрепиха на първо четене предложенията на комисиите относно създаването на "Украински фонд“, предава РБК-Украйна, позовавайки се на съобщение на Европейския парламент.

Евродепутатите гласуваха за подобрено предложение за отпускане на 50 милиарда евро за възстановяване, реконструкция и модернизация на Украйна в периода 2024-2027 г.

"За" инициативата гласуваха 512 депутати в ЕП, "против" бяха 45, а други 63 се "въздържаха".

"Депутатите призовават за укрепване на демократичната отчетност в рамката и призовават Украйна да запази многопартийния характер на своето демократично устройство и да се съгласи с изискванията за членство в ЕС“, се казва в съобщението.

Каква е причината за спешната необходимост от одобряване на механизъм за ревизия на дългосрочния бюджет на ЕС?

Механизмът за Украйна е част от текущия преглед на дългосрочния бюджет на ЕС, който трябва да бъде коригиран, тъй като той "вече е значително изчерпан поради множеството кризи, пред които ЕС е изправен от 2021 г. насам“.

Евродепутатите настояват за бързото му одобрение за Украйна като част от ревизията на бюджета, тъй като след края на 2023 г. не се предвижда повече помощ за страната.

Европейският парламент също призовава за подкрепа на пакета, който ще бъде включен в годишния бюджет за 2024 г. Преговорите по него ще бъдат договорени през ноември.

Да припомним, че на 20 юни Европейската комисия предложи да се създаде специален механизъм за Украйна, чрез който на държавата ни да бъдат предоставени безвъзмездни средства и заеми в размер до 50 милиарда евро за периода до 2027 г.

Механизмът ще замени сегашната подкрепа на ЕС за Украйна чрез Инструмента за съседство, развитие и международно сътрудничество - Глобална Европа (NDICI) и Програмата за макроикономическа финансова помощ (MFA+), които изтичат в края на 2023 г.

Освен това Украйна ще разпредели средства, които получава от Механизма за предварителна помощ (IPA).

През юни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви финансова помощ от около 50 милиарда евро за Украйна.

По-късно Съветът на министрите на икономиката и финансите разгледа предложенията на Европейската комисия за преразглеждане на многогодишния бюджет на ЕС за 2024-2027 г., който включва създаването на украински фонд в размер на 50 милиарда евро.

За да получи такова финансиране, Украйна трябва да представи план за възстановяване, който трябва да включва области на инвестиции и реформи, включително промени, свързани с интеграцията на Украйна в ЕС.

По-рано беше съобщено, че на 3 октомври Европейският парламент одобри ревизия на бюджета на ЕС за 2021-2027 г., която съдържа разпоредби за формирането на специален украински фонд от 50 милиарда евро.

Всичко това обаче трябва да получи съгласието на всички 27 страни членки на ЕС.