Резолюция, приета от членовете на Европейския парламент в сряда, призовава за въвеждането на единни стандарти за ръчния багаж на авиокомпаниите и за налагането на последователни правила на ЕС относно размерите и ценообразуването, както беше решено от Съда на Европейските общности през 2014 г., съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Документът подчертава загрижеността на гражданите относно неудобството и дискомфорта, причинени от непоследователните правила за ръчния багаж на авиокомпаниите. Законодателството на ЕС относно правата на пътниците във въздушния транспорт трябва да бъде преразгледано, за да се предложи решение, се казва в резолюцията.

Според евродепутатите различните правила, които всяка компания има за ръчния багаж, често водят до допълнителни такси за пътниците и затрудняват сравняването на цените. Освен това, когато пътниците използват различни авиокомпании или трябва да променят плановете си за пътуване, противоречивите правила създават объркване.

Евродепутатите подчертават, че при преразглеждане на сегашното законодателство относно въздушните услуги, Комисията трябва да изпълни изцяло съответното решение на Съда на Европейските общности от 2014 г. По-конкретно, тогава Съдът установи, че авиокомпаниите не трябва да таксуват допълнително за ръчен багаж, който "отговаря на разумни изисквания по отношение на тегло и размери и на приложимите изисквания за сигурност“.

В същото време евродепутатите твърдят, че новото законодателство трябва да адресира и други скрити разходи, като такси, свързани с избора на места.