“Докато чакахме повече от десетилетие това законодателно предложение на Европейската комисия, радвам се, че то накрая се случи", каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев относно гласуваното в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите планирано хармонизиране на зарядните за малки и средни по големина устройства. Това съобщиха от ЕП.

“Новите правила значително ще улеснят живота на европейските потребители и ще им спестят пари. Но най-голямата полза е екологичната - време е да сложим край на купищата кабели, които всеки от нас има в дома си", добави Ковачев.

Новият закон предвижда хармонизиране на портовете за зарядните устройства и технологията за зареждане от средата на 2024 година нататък. Стандартен порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и други устройства ще стане USB-C. Андрей Ковачев договори текста на закона от името на Групата на ЕНП.

“Нашият подход е много амбициозен - искаме значително увеличаване на списъка на устройствата, работещи с общо зарядно, като в същото време не се спират иновациите. Европейският парламент иска в този списък да бъдат включени устройства като таблети, електронни четци, лаптопи, цифрови камери, смарт часовници, слушалки и електронни играчки. Освен това искаме потребителите да имат повече свобода - да имат избора дали искат да купят устройство без зарядно или кабел. Стремим се потребителите и производителите да разполагат с ясни етикети за вида на включеното (или отсъстващо) зарядно", обяснява Ковачев.