Отказът на Съвета на Европейския съюз от 8 декември 2022 година да приеме България и Румъния в Шенген е "без законни основания, свързани с критериите за прием“. Такава резолюция прие в сряда Европейският парламент с 526 гласа "за“, 57 "против“ и 42 "въздържали се“, се съобщава на официалния сайт на законодателния орган.

Европейските депутати изразяват съжалението си за решението на Съвета на ЕС и подчертават, че и двете страни вече са изпълнили изискванията да станат част от шенгенското пространство.

Според Парламента, "по-голямо шенгенско пространство без граничен контрол би направило ЕС по-силен“.

Както отбелязват от законодателния орган, "фактът, че Румъния и България все още са извън зоната за безвизово пътуване, натоварва бизнеса и населението на двете страни социално и икономически.

Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични затруднения и допълнителни разходи при пътуване или правене на бизнес в чужбина в сравнение с техните колеги в Шенгенското пространство, се казва в текста на декларацията.

Евродепутатите отбелязват, че закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънци и българи, могат да продължат от няколко часа дори до дни – в сравнение със средно 10 минути без вътрешни гранични проверки –, което също влошава условията на работа на водачите на камиони.