Европейската комисия започна да подготвя доклад за разширяването на ЕС, който вероятно ще съдържа препоръка за започване на преговори за присъединяване с Украйна. Това съобщи брюкселският кореспондент на "Радио Свобода" Рикард Йозвяк в Twitter.

"Започна подготовката на доклада на Европейската комисия за разширяването на ЕС, който трябва да бъде публикуван през втората половина на октомври. Очевидно той ще съдържа препоръки Украйна и Молдова да започнат преговори за присъединяване към ЕС, а на Грузия да се предостави статут на кандидат. Това обаче изисква консенсус от 27 членки на ЕС през декември", пише Йозвяк.

Припомняме, че още през 2022 г. Украйна получи статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз. След това пред страната бяха поставени редица условия за членство.

Официални представители на Украйна вече няколко пъти подчертаха, че разчитат да започнат преговорите за присъединяване към Европейския съюз през тази година.

Още през юни еврокомисарят Оливер Вархей заяви, че Украйна е изпълнила две от седемте препоръки на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване към ЕС.