След седмица – на 8 ноември, Европейската комисия ще публикува доклад за напредъка на кандидатите за членство в Европейския съюз, с препоръка за започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова към Блока, съобщава Politico.

Изданието отбелязва, че западните страни, включително Германия, Франция, Испания и Португалия, засилват натиска за необходимостта от реформиране на Европейския съюз. В същото време лидерите се готвят да започнат официални преговори за присъединяване с Украйна и Молдова следващия месец.

По този начин западните лидери се опасяват, че без по-нататъшни стъпки към реформи, но с импулс за присъединяване, ЕС може да "набъбне“ до 30 или повече страни членки без никакъв съгласуван план за ефективно функциониране, подчертават от редакцията.

В момента се работи за формулиране на съвместни предложения за реформа, разкриха официални лица от четирите държави пред изданието. Двама служители от Берлин подчертават, че германският външен министър Аналена Бербок ще бъде домакин на колеги от ЕС и страните кандидатки в четвъртък, 2 ноември, за да работят по подобни предложения.

"Реформата на ЕС идва само дни преди Комисията да публикува доклада си за напредъка на Украйна и други страни, които се стремят към членство в ЕС на 8 ноември“, пише Politico, позовавайки се на източници.

В този документ, отбелязаха пред репортери представители на ЕС и дипломати, Брюксел ще препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова - при условие на "технически“ резерви относно това в кои области страните трябва да постигнат повече напредък -  от създаването на силна и независима съдебна система до защитата на правата на малцинствата и прилагането антикорупционни мерки.

"Това няма да са малки, а големи предупреждения. Не за първи път Брюксел прикрива важни политически последици под технически подробности", предупреди френски служител.

Украйна получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз миналата година. Сега държавата трябва да изпълни редица условия, за да стане пълноправен член на Блока. Към края на месец юни Украйна бе изпълнила две от общо седем условия, необходими за започването на преговорите с ЕС.