Малко преди началото на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз, Комисията разреши размразяването 10 милиарда от блокираните средства за Унгария, съобщава германският вестник Die Zeit.

Правителството на премиера Виктор Орбан е предприело необходимите стъпки, за да оправдае отпускането на средствата, според Брюксел. Въпреки това допълнителни бюджетни средства от почти 12 милиарда евро, както и милиарди евро от Фонда за възстановяване остават блокирани.

Решението бе взето в навечерието на срещата на върха на ЕС, на която ще се обсъди по-нататъшната помощ за Украйна и началото на преговорите за присъединяване на страната към Общността.

Орбан досега блокира тези планове - и повтори позицията си в сряда вечер. Присъединяването на Украйна към ЕС "би имало непредвидими последици и няма да служи нито на интересите на Унгария, нито на Европейския съюз“, увери той от парламента в Будапеща. В рамките на ЕС няма дебат за това, критикува той; вместо това хората "блъскат главите си в стената“.

"Сега се очаква с нетърпение дали отпускането на средствата ще промени позицията му“, коментират от редакцията.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс оправда освобождаването на средствата, като каза, че Унгария е изпълнила всички договорени изисквания с последните съдебни реформи и че вече има достатъчно гаранции, за да се каже, че независимостта на съдебната система в страната се засилва.