Днес Европейската комисия прие извънредни и временни превантивни мерки за вноса на ограничен брой продукти от Украйна съгласно изключителните предпазни мерки на Регламента за автономните търговски мерки, се посочва в съобщение на пресслужбата на ЕК.

Тези мерки са необходими предвид изключителните обстоятелства на сериозни логистични затруднения в пет държави-членки. Мерките засягат само четири селскостопански продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе – с произход от Украйна. Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения, свързани с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Мерките влизат в сила на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 г.

През този период пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе с произход от Украйна могат да продължат да бъдат допускани за свободно обращение във всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на петте държави-членки на първа линия: България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Продуктите могат да продължат да циркулират или преминават транзитно през тези пет държави-членки посредством обща митническа транзитна процедура или да отидат в държава или територия извън ЕС.

Успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия се ангажираха да премахнат едностранните си мерки за пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе и всякакви други продукти, идващи от Украйна.

Докато отговарят на опасенията на земеделските производители в онези държави-членки, съседни на Украйна, мерките подкрепят силния ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна и да запази нейните способности да изнася нейните зърнени храни, които са от решаващо значение за изхранването на света и за поддържане на ниски цени на храните, изправени пред огромните предизвикателства от непредизвиканата руска агресия.

Тези мерки са част от цялостния пакет за подпомагане, който Комисията представя, и ще бъдат допълнени с финансова подкрепа за фермерите в петте държави-членки и допълнителни мерки за улесняване на транзита на износа на украинско зърно през пътищата за солидарност към други държави-членки и трети държави.

Комисията е готова да наложи отново превантивни мерки след изтичането на настоящия Регламент за автономните търговски мерки на 5 юни 2023 г., докато извънредната ситуация продължава.

Комисията е готова да започне оценка на ситуацията на пазара на Съюза за други чувствителни продукти съгласно ускорената процедура за предпазни мерки на предложението на Комисията за новия регламент за автономните търговски мерки при влизането в сила на настоящия регламент.

Заден план

ЕС либерализира временно целия си внос от Украйна и спря мерките си за търговска защита срещу украински компании до 5 юни 2023 г. Благодарение на тези мерки ЕС значително подкрепя разкъсаната от война икономика на Украйна. Той също така е внедрил Solidarity Lanes, за да гарантира, че украинското зърно може да достигне до най-нуждаещите се страни, тъй като агресивната война на Русия силно ограничи достъпа на Украйна до нейните черноморски пристанища. Пътеките за солидарност между ЕС и Украйна се превърнаха в спасителен пояс за икономиката на Украйна и нова връзка със Съюза, като също така служат за предотвратяване на глобална хранителна криза.

Ръстът на трафика по границите между Украйна и ЕС оказа влияние върху логистичните разходи и създаде тесни места, което доведе до насищане на капацитет за съхранение и логистични вериги. Тези изключителни обстоятелства засягат икономическата жизнеспособност на местните производители в тези държави-членки. Комисията оцени ситуацията като изискваща незабавни действия съгласно член 4, параграф 9 от Регламента за автономните търговски мерки